VIELÄKÖ HALUAT TULLA TOIMITTAJAKSI?

Toimittajan ammatista saamme tietää aina vähän myöhemmin kuin muista ammateista. Kun jo kolme vuotta nuorelle lapselle on selvää, että kaupan kassoilla tädit tekevät töitä ja sairaalassa hänet ottaa vastaan koulutettu lääkäri, unelmaksi kehittyy helposti tulla lääkäriksi vai vaikka kassanhoitajaksi. Ajan myötä tavoitteet ja unelmat muuttuvat ja kehittyvät, ja toimittajuudesta saamme kuulla vähän myöhemmin, yleensä ala-asteen alkuvaiheessa tai esikoulussa. Ja miltä tällainen ammatti vaikuttaa?

Myyttejä Toimittajan Työstä

Ensimmäinen myytti on se, että toimittajat pääsevät kaikkialle, oli sitten kyseessä joku hieno ja koko maailmassa pitkään odotettu rokkikeikka vai neuvottelut Yhdysvaltojen presidentin ovaalihuoneessa. On mahtavaa, jos tuleva toimittaja pääsee työskentelemään kolumnistina tai ikään kuin freelance -toimittajana pienessä lehdessä tai TV-kanavalla: kyseessä on koko järjestelmän ymmärtäminen. Ihan näin helposti ei pääse joka paikkaan toimittajakaan, sillä tärkeämmissä tapahtumissa hänellä täytyy olla toimittajan akkreditointi ja joissakin maissa myös ”toimittajatodistus” sekä selkeä työnantajan tehtävä. Ilman tätä paperipakettia tilanne saattaa muuttua jopa vaaralliseksi: viime vuosina esimerkiksi Ukrainassa ja Venäjällä on pidätetty toimittajia muiden ihmisten joukossa levottomuuksien aikana huolimatta siitä, että ihminen oli paikalla vain ja ainoastaan työnsä takia.

Myyttejä Toimittajan Työstä

Rehellinen ja hyvä toimittaja on aina kovassa hinnassa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hyvä toimittaja saisi kirjoittaa tai laatia muuta materiaalia ihan mistä tahansa asiasta. Journalisteilla on olemassa oma etiikka, johon kuuluu monia erittäin tärkeitä sääntöjä, ja sen lisäksi jotkut toimittajat ovat koko ajan riskeeraamassa omaa elämäänsä: tietyt yhteiskunnan luokat eivät välttämättä tule tykkäämään siitä, että esimerkiksi heidän korruptiotoiminta paljastetaan koko yhteiskunnalle tarkan ja hyvin suunnitellun toimittajan työn tuloksena. Toimittajia on maailmassa hävinnyt ja kuollut mysteerissä olosuhteissa, emmekä edes tiedä kaikkia tapauksia. Hyvän toimittajan työ muistuttaa usein sellaista työtä, jossa ihminen ottaa tiettyjä riskejä suojatakseen yhteiskuntaa petoksilta ja saavuttaakseen aina enemmän oikeudenmukaisuutta maailmaan. Ja niin: hyvä toimittaja onkin yleensä sellainen idean ihminen, jolle asioiden toimivuus ja tasavertainen yhdenmukaisuus ovat tärkeämpiä asioita kuin hänen tienaama palkka ja ajan käyttö työhön.

Minkälainen Pitää Olla, Jotta Menestyy Toimittajana?

Ennen kaikkea täytyy rakastaa omaa kieltä ja osata käyttää sitä. Muuten asiasta ei tule mitään: ihmisen on osattava ilmaista ajatuksensa paperille niin, että niistä tulee selkeitä ja ymmärrettäviä. Hyvä toimittaja kertoo tapahtumista myös yksiselitteisesti eli niin, ettei niistä seuraisi mitään väärinkäsityksiä. Oman kielen käytön osaamiseen auttaa lukeminen: mitä enemmän kirjoja ihminen lukee, sitä paremmin hän osaa käyttää omaa kieltään. Ja niin, yliopistoon pääseminen opiskelemaan journalismia voi monelle olla erittäin haastavaa. Mutta kun ollaan päästy.

toimittajan työ on stressaavaa

Mitä aikaisemmin alkaa todellinen työ, sitä paremmin toimittaja tulee menestymään jatkossa. Toimittajan ammattiin ja työhön kuuluu erittäin paljon oma-aloitteisuutta, ja sellainen piirre täytyy olla joka toimittajalta. Täytyy olla myös uteliaisuutta ja omia mielipiteitä monesta asiasta, mutta kun kaiken lisäksi muistetaan, mikä on hyvän toimittajan tehtävä, nämä omat mielipiteet eivät saisi paistaa läpi joka materiaalin rivien välistä. Vaikka toimittajalla olisi kuinka selkeät omat näkemykset ja tavoitteet, hänen tehtävänsä on noudattaa toimittajan etiikkaa ja kertoa tapahtumista rehellisesti sekä pelkillä faktoilla operoiden. Tästä syystä moni toimittaja kärsii jatkuvasta stressistä, kun oma toiminta ja ammatillinen toiminta saattavat välillä mennä jopa ristiin: omat mielipiteet ja näkemykset ovat toista, ja ympärillä tapahtuu jotain täysin muuta. Omien tunteiden hallitseminen ja suhtautuminen kaikkeen ympäröivään neutraalilla tavalla voi olla vaikeaa, mutta hyvä toimittaja tietää: tämä on aina sen arvoista.

2 Replies to “VIELÄKÖ HALUAT TULLA TOIMITTAJAKSI?

  1. Admiring the time and energy you put into your website and in depth information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  2. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service? Many thanks!|

Comments are closed.