Valeuutisten vaarat

Ihmiset lukevat mielellään tapahtuneista asioista ja mitä jännittävämpi, kohahduttavampi ja innostuttavampi uutinen, sitä enemmän sitä luetaan ja myös jaetaan. Jotkut tahot kirjoittavat silloin tällöin valeuutisia ihmisiä harhauttaakseen. Uutisia lukevien voi olla vaikea tunnistaa oikea uutinen valeuutisesta. Siksi valeuutisten suhteen on olemassa monia vaaroja. Virheellinen uutinen voi syntyä silloin, kun toimittaja ei ole tutkinut kirjoittamaansa aihetta. Jos uutinen kirjoitetaan huhupuheiden perusteella, voi se todennäköisesti olla virheellistä tietoa. Toimittajalla on kuitenkin mahdollisuus oikaista julkaisemansa uutinen. Tosin tämä voi joiltain osin olla jo myöhäistä, jos moni on jo ehtinyt lukea uutisen eikä palaa lukemaan oikaisua.

Tahallinen valeuutinen

Valeuutinen voidaan luoda myös tahallisesti. Tällöin tarkoituksena on saada sivustolle mahdollisimman paljon klikkauksia. Sivustojen ylläpitäjien tarkoituksena voi olla saada rahaa klikkauksista. Ja mitä enemmän klikkauksia, sitä enemmän rahaa he saavat. Maailmalla on paljon niinkutsuttuja tabloid-lehdistöjä ja valeuutisten kirjoittajia. He kirjoittavat valeuutisia, jotka ovat täysin keksittyjä. Uutisten ei siis ole tarkoitustaan kertoa tylsää todellisuutta, vaan niistä tehdään yleisöä houkuttelevia ja näin he saavat lukijoita.

Valeuutisten vaarat

Valeuutinen voi pahimmassa tapauksessa tuottaa harmia uutisoinnin kohteelle. Esimerkiksi valeuutinen jostain muka tehdystä rikoksesta voi saada suuren yleisön inhoamaan uutisen henkilöä, ilman todellista syytä. Uutinen voi jäädä heidän mieleen totuutena, mikäli uutinen asian oikeasta laidasta ei enää tavoita heitä. Valeuutisilla sabotoidaan joskus esimerkiksi vaaliehdokkaita. Tarkkaamaton yleisö voi luulla uutista todeksi ja näinollen kohteena ollut henkilö voi jopa hävitä vaalit, jossa on ehdokkaana. Tai uutisen tarkoituksena voi olla jopa ehdokkaan saaminen luovuttamaan. Oli miten oli, valeuutisella voi olla vakavat seuraukset henkilöille, jotka uutisissa esiintyvät.

vääriä uutisia

Valeuutisilla voidaan sabotoida myös tiettyjen tuotteiden myyntiä. Esimerkiksi jostain raaka-aineesta tai valmistajasta levitetty uutinen voi pahimmassa tapauksessa saada ihmiset uskomaan kyseisen ainesosan olevan haitallinen. Uutista voi olla vaikea korjata myöhemmin. Valeuutinen voi aiheuttaa skandaaleja, turhia uhkauksia, boikotteja, sabotaasia tai muita seurauksia. Uutiset leviävät sosiaalisessa mediassa nopeasti ja ihmiset ovat kärkkäitä kommentoimaan heitä vihastuttavia tai ihastuttavia uutisia. Esimerkkinä voisi mainita maahanmuuton, joka puhuttaa ympäri Suomea. Tabloid-lehdistöt tietävät, että yleisö kiinnostuu oitis maahanmuuton tekemistä rikoksista, joten tätä käytetään röyhkeästi hyväksi. Tästä on haittaa yleisesti kaikille maahanmuuttajille, myös niille, jotka eivät ole koskaan tehneet rikoksia. Muita aiheita ovat politiikka, ilmasto ja terveysuutiset. Ihmiset lukevat aiheista paljon ja myös levittävät alhaisella kynnyksellä uutisia – onhan se nykyään helppoa parilla tai jopa jo yhdellä klikkauksella.

Mistä valeuutisen tunnistaa?

Valeuutinen on mahdollista tunnistaa. Toki osa uutisista on kirjoitettu niin hyvällä ammattitaidolla, että tunnistaminen voi olla hankalaa. On kuitenkin tiettyjä kriteereitä, joita tarkkailemalla voidaan tunnistaa, onko uutinen aito vaiko valeuutinen. Uutisten suhteen kannattaa aina olla hieman kriittinen eikä aivan kaikkea lukemaansa kannata uskoa sokeasti. Tarkkaile ensin uutisessa käytettyä kieltä. Onko uutinen kirjoitettu asiallisesti, käyttäen oikeita termejä puhekielen sijaan? Aito toimittaja puhuisi sanan oikeilla muodoilla, kun taas valeuutisen kirjoittaja saattaa käyttää epäasiallisia tai jopa loukkaavia termejä.

Toinen hälyttävä merkki on kirjoittajan lisäämät mielipiteet. Aito toimittaja ei lisää uutisiin koskaan omaa mielipidettään, vaan kirjoittaa uutisoiden, kertoen faktoja. Toimittajan mielipide ei ole fakta, vaan hänen oma näkemyksensä ja tästä syystä oikeasta uutisesta ei löydy kirjoittajan mielipiteitä. Uutisen ohesta löytyy yleensä tekstin kirjoittajan nimi. Jos nimeä ei ole, pitäisi hälytyskellojen soida. Jos uutisessa on monia valeuutisen tunnusmerkkejä ja kirjottajan nimi löytyy, kannattaa tutkia, kuka kirjoittaja on.