Suurimmat uutisten julkaisijat Euroopassa

Tässä artikkelissa esittelemme Euroopan suurimpien maiden uutisten julkaisijoita. Alla olevat lyhyet esittelyt kuvaavat Yhdistyneen Kuningaskunnan, Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian sanomalehtihistoriaa perustamisvuosista aina nykypäivään saakka.

Yhdistynyt Kuningaskunta

Yhdistyneessä kuningaskunnassa levitetään kaksitoista päivälehteä ja yksitoista sunnuntailehteä. Kansalliset päivälehdet julkaisevat joka päivä paitsi sunnuntaisin ja 25. joulukuuta. Sunnuntai-sanomalehdet voivat olla riippumattomia; esimerkiksi. Observer oli itsenäinen sunnuntai-sanomalehti sen perustamisesta vuonna 1791, kunnes The Guardian osti sen vuonna 1993. Monissa sanomalehdissä on nyt sunnuntaipainoksia, joissa on yleensä siihen liittyvä nimi (esim. Times ja Sunday Times), mutta jotka ovat toimituksellisesti erillisiä. Kaikissa Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmissa sanomalehdissä on tällä hetkellä verkkosivustoja, joista osa tarjoaa ilmaisen pääsyn. Useimmissa Ison-Britannian kaupungeissa on ainakin yksi paikallinen sanomalehti, kuten Bristolin Evening Post ja Cardiffin The Echo. Ison-Britannian sanomalehdet voidaan yleensä jakaa kahteen eri ryhmään: mitä vakavampia ja henkisempiä sanomalehtiä, niin kutsuttaja laatujulkaisuja ja muita, yleisesti nimellä tabloideja, ja kollektiivisesti ”suosittu lehdistö”, joka on yleensä keskittynyt enemmän julkisuudessa esiintyviin henkilöihin  ja inhimillisen kiinnostuksen tarinoihin kuin poliittiseen raportointiin tai ulkomaisiin uutisiin.

Saksa

Axel-Springer

Kansallisten sanomalehtien määrä Saksassa oli 598 vuonna 1950, kun se oli 375 vuonna 1965. Saksalaisten päivittäisten sanomalehtien laaja valikoima heijastaa mielipiteiden moninaisuutta. Yleiskatsaus ja linkit tärkeisiin kansallisiin sanomalehtiin, joita on tässä artikkelissa mainittuna kolme, suurinta ja ajankohtaisinta,Axel-Springer Publishing Companyn julkaisema BILD-sanomalehti on tällä hetkellä noin 1,5 myydyn miljoonan kopion päivittäinen levitys Saksan suurin ja suosituin tabloidi. Tämän artikkelin online-versio saa myös paljon osumia joka päivä. ”Itsenäinen, liberaali ja usein ristiriidassa muun maailman kanssa” on, kertoi entinen kustantaja, kreivi Dönhoff  kerran viikoittaista sanomalehteä, DIE ZEITiä, joka on rikastuttanut saksalaisen sanomalehtitarjontaa joka torstai vuodesta 1946 lähtien. Frankfurter Allgemeine Zeitung on ilmestynyt Zeitung für Deutschland -nimisen nimikkeen alla vuodesta 1949 lähtien. Konservatiiviset poliittiset näkemykset, vasemmanpuoleinen osa-alue ja liberaalinen ymmärrys liike-elämästä – näin kertoo yksi entinen toimittaja, Friedrich Karl Fromme, kuvasivat laadukasta sanomalehteä.

Ranska

Verrattuna muihin eurooppalaisiin maihin ranskalaiset eivät ole innokkaita sanomalehtien lukijoita, vain 164 aikuista 1000:sta on sanomalehtien lukija. Ranskan lehdistö oli vahva Toisen maailmansodan jälkeen. Vuosi sodan päättymisen jälkeen vain 28 eri sanomalehtien julkaisijaa toimi maassa. Kuitenkin seitsemän vuotta myöhemmin tämä luku oli lähes puolittunut. Tämä lasku johtui lähinnä yleisradiotoiminnan suosiosta ja siitä johtuvasta mainostulojen siirtymisestä. Silti 80 päivittäistä sanomalehtiä ilmestyy edelleen, ja siellä on laaja valikoima viikoittaisia lehtiä, joista monilla on nyt myös oma Internet-sivustonsa. Aleneminen on pysynyt suhteellisen muuttumattomana, kun taas maakuntien sanomalehdet kertoivat enemmän lukijauskollisuutta. Esimerkiksi Ouest-Ranska myy lähes kaksi kertaa enemmän kopioita.

Espanja

ABC Espanja

Vuonna 1950 Espanjassa oli päivittäisiä sanomalehtiä 104. Vuoteen 1965 mennessä tämä luku oli laskenut 87:ään. Vuonna 1984 demokratiaan siirtymisen jälkeen päivittäisten sanomalehtien määrä oli noussut 115: een. ABC on Espanjan kansallinen päivälehti. Se on kolmanneksi suurin yleishyödyllinen sanomalehti Espanjassa ja vanhin sanomalehti, joka toimii edelleen Madridissa. ABC: tä kutsutaan usein Espanjan ennätyslehdeksi yhdessä El Paísin ja El Mundon kanssa.

Italia

Kansallisten sanomalehtien määrä Italiassa oli 107 vuonna 1950, kun se oli 78 vuonna 1965. Maassa on myös alueellisia sanomalehtiä, joista osa liikkeestä on suurempi kuin kansalliset paperit. Il Gazzettino on italialainen päivittäinen sanomalehti, joka sijaitsee Italiassa. Se on tärkein sanomalehti Koillis-Italiassa ja on yksi Italian vanhimmista sanomalehdistä.

One Reply to “Suurimmat uutisten julkaisijat Euroopassa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.