Onko media korruptoitunut

Muuttuva ja globaali maailma tuo mukanaan uudenlaisia haasteita, sekä muistuttaa aika ajoin vanhoista hyvistä ajoista. Varsinkin muuttuva media pitää ainakin poliitikot, miljonäärit ja julkisuuden henkilöt varpaillaan jatkuvasti. Median saatavuus internetin kautta ja paperilehtien suosion lasku ovat avanneet uusia mahdollisuuksia erilaisille medioille.Mitä on korruptio mediassa? Korruptioksi voidaan pitää tilannetta, jossa mediassa julkaistu sisältö edustaa puolueellisesti jotain osapuolta ja tämä osapuoli on joko tukenut, rahoittanut tai sponsoroinut julkaisua jollain tavalla. Korruptio voi olla myös sitä, että toimittajan tuottama sisältö on vahvasti jotain mieltä ja sisältöä käsitellään uutisena, vaikka se pohjautuu mielipiteisiin. Esimerkiksi kolumnit eivät ole korruptiota, vaan mielipiteitä. Korruptiota voi olla monella tasolla. Se voi alkaa suuren yhtiön toimitusjohtajasta ja päättyä toimittajaksi haaveilevan kesäharjoittelijan nettiartikkeliin. Yhden toimittajan korruptio ei välttämättä edusta median näkökulmaa, mutta toisaalta mediayhtiön johtaja-asemassa olevan henkilön korruptio voi sitä jo olla.Lähtökohtaisesti huolestuttavaa on se, että valtamedioiksi kutsutut isot mediatalot ovat suurin osa samoilla omistajilla. Karkeasti sanottuna voidaan luokitella, että maailmassa on kuusi isoa yritystä, jotka omistavat isoimmat mediat. Esimerkiksi Disneyn portfolioon kuuluvat suuret yhdysvaltalaiset kanavat, kuten ABC, ESPN ja History Channel. Kun puhutaan valtamedioista ja näkyvästä, isosta mediasta, voidaan nostaa epäilyjä siitä, että näihin isoihin mediayhtiöihin kuuluvat toimistot tuottavat vain tietynlaista sisältöä. Toimittajilla on omat salaiset lähteensä ja välillä tuntuu siltä, että halutaan salata yhden toimijan puolia ja halveksua juuri toista osapuolta.

Varo väärää mediaa

Tietynlaiset mediat voivat näkyvästikin edustaa vain tiettyä mielipidettä tai näkökulmaa. Silloin sitä ei voi kutsua korruptioksi. Monien poliittisten puolueiden, lobbaajien ja liittojen tuottama mediasisältö on tarkoituksellisesti auttamassa ja tukemassa heidän aatteitaan. Samaan aikaan media-alalta löytyy nykyisin myös paljon suoranaisia satiiri- ja valemedioita, jotka yrittävät sekoittaa pakkaa tarkoituksella. Niiden taustalla on ajatus media- ja lähdekritiikin arvostuksen nostamisesta ja pienestä muistutuksesta siitä, että kaikkea ei kannata uskoa. Tätäkään ei voida laskea korruptioksi.

Nykymaailman avoimuus

Nykypäivän media eroaa edelläkävijästään suuresti. Aikaisemmin mediaksi käsiteltiin televisio ja sanoma- sekä aikakauslehdet. Internetin kattavuus ja laajeneminen on mullistanut median täysin. Ihmiset hakevat uutisia ilmaiseksi netistä ja jakavat niitä ahkerasti myös verkostoilleen.Lähdekritiikki on noussut isompaan arvoon, kuin mitä se on koskaan ennen ollut. Ihmiset ovat yhä kriittisempiä tuotetusta mediasisällöstä ja isojen mediatalojen lisäksi haetaan vaihtoehtoisia, pienempiä medioita. Tästä ymmärryksestä erilaiset liitot ja yhdistykset ovatkin pitäneet huolta siitä, että isot mediat varmasti toimivat eettisesti oikein. Suomessa esimerkiksi Journalistiliitto pitää huolen siitä, että toimittajat ovat ammattitaitoisia ja toimittajien työhön voidaan luottaa. Monet yhdistykset yhteistyössä pyrkivät kitkemään pois epäeettiset puolet ja auttavat medioita pysymään oikealla linjalla. Valitettavasti avoimella periaatteella toimivat yhdistykset eivät kuitenkaan aina bongaa kaikkea.

etsi tietoisesti

Nykymaailmassa on hienoa internetin mahdollistama läpinäkyvyys ja avoimuus. Mikäli epäilet, että jokin asia näkemässäsi mediasisällössä on kyseenalaista, voit nopealla nettihaulla tarkistaa saman uutisen ja tiedon. Aina se ei ole mahdollista ja tällöin kannattaakin rohkeasti olla yhteydessä kyseiseen mediaan ja toimittajaan, sekä kysyä lähteitä. Nettihaku mahdollistaa sen, että voit tarkistaa käytettyjen lähteiden alkuperän. Valitettavasti korruptiota löytyy kaikista maailman nurkista, mutta mikäli monta erilaista mediaa on todennut jonkun uutisen olevan näin, on hyvin todennäköistä, että se perustuu faktoihin. Tätä hakukäytäntöä kannattaa käyttää – tutkimustuloksiakin voi tutkia tarkkaan ja niiden alkuperää voi kyseenalaistaa. Kaikki media ei ole korruptoitunut. Jotkut mediat voivat olla. Tämän takia kaikessa sisällössä voi itse pitää huolen siitä, mihin uskoo ja käyttämällä hieman lisäaikaa voi oppia löytämään ne mediat, joissa sinun itsesi ei tarvitse enää käyttää aikaa lähdekritiikkiin, vaan voit luottaa niihin jatkossakin.

5 Replies to “Onko media korruptoitunut

  1. Enjoyed looking through this, very good stuff, appreciate it. ”What the United States does best is to understand itself. What it does worst is understand others.” by Carlos Fuentes.

  2. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or
    outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over
    the internet without my agreement. Do you know any methods to
    help protect against content from being ripped off? I’d definitely appreciate
    it.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.