MITEN UUTISIA TULEE LUKEA?

Hyvin usein näemme huutavia otsikoita kauppojen hyllyissä olevista lehdistä ja nettisivuilla ilmestyvissä mainoksissa. Huutavat otsikot saavat meidät joko lukemaan koko jutun ymmärtääksemme mistä on kyse, tai sitten hyväksymään ja omaksumaan sen ajatuksen, joka otsikossa näkyy. Kun vanhempi sukupolvi on usein sitä mieltä, että mikä tahansa paperille painettu tieto on oikea, vastaava ennakkoluulo on siirtynyt myös meihin, ja vain osa yhteiskuntamme edustajista osaa vastaanottaa tietoa kriittisesti ja suhtautua siihen erittäin harkitsevasti. Miten niitä uutisia pitäisi sittenkin lukea?

Tähtien Elämää

Huutavimmat otsikot koskevat usein julkkiksien elämää: tämä ja tämä pari on eronnut, tämä kaunotar ja näyttelijä on saanut syöpädiagnoosin, tuo juontaja nähtiin kovassa humalassa Helsingin keskustassa. Vastaavia juttuja on aina niissä lehdissä, joita luetaan ikään kuin huvin vuoksi, koska näistä jutuista saatavalla tiedolla emme voi kuitenkaan tehdä emmekä saavuttaa yhtään mitään. Hei, tämähän on juoruilua puhtaimmillaan, teetkö sitä samaa myös reaalissa arkielämässäsi? Epäilen, että et tee, koska meillä jokaisella on olemassa tiettyjä moraalisia sääntöjä ja periaatteita. Minkä takia meidän pitäisi olla kiinnostuneita siitä, mitä tähdet tekevät? Hehän ovat täysin samanlaisia ihmisiä kuin mekin. Melkein jokainen meistä on ainakin kerran elämässään nähty kännissä Helsingin keskustassa perjantai-iltana tai jopa lauantaiaamuna, mutta emmehän tykkäisi, jos meistäkin kirjoitettaisiin samoja juttuja lehtiin. Ei siinä ole mitään hävettävää: ihmiset käyttävät alkoholia, menevät naimisiin ja eroavat, saavat tiettyjä diagnooseja ja jotkut ovat välillä masentuneita. Olen sitä mieltä, että tällaisten tähtien elämästä kertovien juttujen boikotointi auttaisi meitä rakentamaan parempaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella ihmisellä on olemassa toimiva yksityisyyden suoja. Kenenkään tavallisen ihmisen ei tarvitse yrittää juoruilla jonkun julkkiksen likaisista vaatteista. Julkkikset ovat samanlaisia ihmisiä kuin mekin olemme.

Tähtien Elämää

Kansainväliset Uutiset

Tässä on vielä yksi selkeä esimerkki siitä, miten meidän tulisi asioita ajatella. Kun uutisoidaan tietyistä ulkomailla tapahtuvista asioista, voimme ihmetellä ja hämmästyä: miten tällaista voi nykymaailmassa tapahtua? Jotkut asiat tuntuvat aivan surkeilta, kun taas jotkut muut saavat meidän ihastumaan tilanteeseen ja muissa maissa tapahtuviin muutoksiin. Muistan, kun koko maailmassa oli kova buumi tšetšenialaisten seksuaalivähemmistöjen vainomisesta ja siitä, miten Tšetšeniasta lähti tyttöjä karkuun, kun heitä yritettiin pakottaa menemään naimisiin jonkun tietyn väkivaltaisen miehen kanssa. Tämä buumi herätti eurooppalaisessa yhteiskunnassa paljon hermostuneisuutta ja sitä, että koko aluetta kritisoitiin ihmisen perusoikeuksia rikkovana valtiona, vaikka se ei mikään itsenäinen valtio edes ole. Kysymys on kuitenkin siitä, miten siellä asiat ovat olleet jo vuosisatojen aikana: kun tuo yhteiskunta on tottunut väkivaltaan perheissään ja siihen, että kaikki ongelmat ratkaistaan väkivallalla, on vaikeaa odottaa, että tällaisen yhteiskunnan enemmistö vastustaisi väkivaltaista toimintaa.

propagandauutisia

Vaikka tietty prosentti tällaisesta yhteiskunnasta on täysin tyytymätön kaikkeen tapahtuvaan, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseisessä yhteiskunnassa kaikki olisi väärin: se on siis meidän silmin väärin, mutta ei siellä asuvien ihmisten mielestä. Tämän takia uutisia kannattaa lukea oikein kriittisesti ja mieluummin monesta eri lähteestä, koska joka lähteellä on kuitenkin aina olemassa yhteiskunnan periaatteiden mukaan toimiva suodatin: kun suomalainen lehdistö sanoo jotain omaa, venäläisellä lehdistöllä saattaa olla täysin erilainen kanta asiaan, ja kun soppaan sekaantuvat vielä Yhdysvallat, Saksa ja Iso-Britannia, mielipiteitä on jo viisi. Mitä tämä tarkoittaa? Uutisten lukeminen on hyvä tapa, mutta oikean kuvan muodostuminen syntyy vasta siinä vaiheessa, kun tietoa ollaan tutkittu mahdollisimman useasta lähteestä ja kaikista jutuista on poimittu vain faktoja. Siitä syntyy sitten se oikea kuva, josta puuttuvat kulttuuriset eromme ja propaganda.

2 Replies to “MITEN UUTISIA TULEE LUKEA?

  1. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you!

  2. Hi everybody, here every person is sharing these knowledge, therefore it’s nice to read this webpage, and I used to visit this weblog daily.|

Comments are closed.