Kaikki valeuutisista

Elämme aikakaudella, missä kenellä tahansa on mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä ja saada se miljoonien ihmisten tietoon netin välityksellä. Tämä luo auttamatta mahdollisuuksia myös paikkansa pitämättömän tiedon levittämiseen. Kuitenkaan näitä niin sanottuja valeuutisia eivät levitä vain yksityishenkilöt, vaan joskus niiden takaa saattaa löytyä jokin suurempikin taho.

Luotettavan tiedon erottaminen voi olla yllättävän haastavaa. Tehtyjen tutkimusten mukaan ihmiset epäröivätkin nykyään sitä, osaavatko he tunnistaa valheellisen tiedon oikeasta. Valeuutisista on kehittymässä todellinen vitsaus nykyajan yhteiskunnalle.

Mitä ovat valeuutiset

Mitä nämä vaaralliset valeuutiset sitten ovat? Lyhyen määritelmän mukaan voidaan todeta, että valeuutiset ovat harhaanjohtavissa tarkoituksissa matkaan laskettuja uutisia, joiden halutaan muistuttavan mahdollisimman paljon luotettavaa journalismia. Ne kirjoitetaan uutisten tapaan, ja mukaan lisätään usein valokuva, joka ei todellisuudessa liity millään lailla asiaan. Kyseessä on siis tarkoituksenmukaisesti levitettävä väärä tieto – eräänlainen huijaus.

Joskus valeuutiset saattavat syntyä myös vahingossa, esimerkiksi poliittisen satiirin tai rajoille leikkivän huumorin seurauksena. Yksi ehkä kuuluisimmista vahingossa syntyneistä valeuutisista on Yhdysvalloissa tapahtunut Orson Wellesin tapaus; radiojuontaja luki ohjelmassaan niin hyvin eläytyen Maailmojen sota -kuunnelmaa, että suuri joukko amerikkalaisia luuli planeettojen välisen sodan käynnistyneen tosissaan.

Nykypäivän ongelma on kuitenkin nimenomaan tarkoituksenmukaisesti liikkeelle lasketut valeuutiset. Niistä pyritään saamaan mahdollisimman paljon kiinnostusta herättäviä, mistä syystä niille annetaan usein skandaalinhakuisia otsikoita. Näin valheellinen tieto saadaan leviämään entistä laajemmalle.

Miksi valeuutisia levitetään

Valeuutiset ovat tehokas tapa vaikuttaa mielipiteisiin etenkin, jos ne ovat taidolla tehdyt. Usein uutiset lasketaan matkaan esimerkiksi poliittisin tarkoitusperin. Omaa aatetta halutaan edistää tai halutaan vahingoittaa vastapuolen julkikuvaa. Poliittisten valeuutisten levittäminen on tuttua erityisesti ääriliikkeiden toiminnassa.

Sana on noussut tutuksi myös korkeammilla poliittisilla tasoilla. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viljelee sitä usein. Hänen puheissaan valeuutisia yritetään käyttää mielipidevaikuttamiseen siten, että presidentistä kirjoitettujen kriittisten uutisten kerrotaan olevan perättömiä.

Aina valeuutisten taustalla eivät ole poliittiset syyt tai muut mielipidesyyt. Suuri osa valeuutisista saa alkunsa taloudellisen hyödyn tavoittelemisesta. On olemassa jopa tahoja, jotka myyvät valeuutisia paketteina. Ne ovat hinnoiteltu selkään hinnastoon, ja markkinavoimat voivat ostaa omiin tarkoituksiinsa sopivan tekstipaketin ja luoda näin todellisia valeuutiskampanjoita. Kampanjan hinta voi nousta kymmenistä tuhansista aina satoihin tuhansiin euroihin, mutta sen vaikutus voi olla koko rahan arvoinen.

Valeuutiset leviävät hurjaa vauhtia, koska sen lisäksi, että niitä otsikoidaan huomionhakuisesti, myös itse sisältö voi olla kokonaan keksittyä ja polttelevaa. Tämän ansiosta lukijat jakavat niitä eteenpäin, ja verkko lähtee laajenemaan jokaisen klikkauksen myötä. Erityisen haastavaa on se, että vaikka tietäisit jonkin uutisen olevan valetta, siitä jää sinulle silti muistijälki. Näin valeuutiset vaikuttavat meistä jokaiseen – halusimmepa sitä tai sitten emme.

Miten tunnistaa valeuutinen

Valeuutiset voidaan tunnistaa tiettyjen tunnusmerkkien avulla melko tehokkaasti. Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä uutinen on julkaistu. Jos kyseessä on tunnettuja uutissivustoja jäljittelevä verkko-osoite, tulee siihen suhtautua varauksella. Katso seuraavaksi, onko jutun kirjoittajan nimi mainittu. Löytyykö netistä tietoa toimittajasta? Jos mitään ei löydy, voi kyseessä olla tekaistu nimi. Muita selviä merkkejä ovat epäasiallinen kieli ja halventavat ilmaisut, kielioppivirheet sekä liioittelevalta tuntuvat faktat. Kerrotaanko uutisessa, mitkä ovat sen lähteet?

Vastuullinen lukija ei jaa eteenpäin sellaista uutista, jonka on tunnistanut valeuutiseksi. Mahdollisuuksien mukaan ne kannattaa jättää täysin omaan arvoonsa. Uutiset ja muu tieto on syytä hankkia luotettavilta tahoilta, ja tärkeiden asioiden kyseessä ollessa ei koskaan jättäytyä vain yhden lähteen varaan.