Mediakonserni Bonnier

Bonnier on pitkät perinteet omaava ruotsalainen mediajättiläinen.  Konserni on toiminut jo yli 200 vuoden ajan, ja nykyään se on yksi johtavista viestintäyrityksistä Pohjoismaissa.  Vaikka kyseessä on suuri, kansainvälinen toimija, Bonnier on säilynyt aina perheyrityksenä, mikä näkyy myös vahvassa arvopohjassa. Bonnier haluaa rakentaa avoimempaa, mielenkiintoisempaa, viihdyttävämpää ja tietoisempaa yhteiskuntaa median tarjoamien aseiden voimin – kertomalla tarinoita, kirjoittamalla ja tiedottamalla.

Pienestä kirjakaupasta mediajätiksi

Konserni sai alkunsa 1804 Tanskassa. Perustaja, saksanjuutalaiset juuret omaava Gerhard Bonnier, oli paikallinen liikemies, joka halusi julkaista ensimmäisen kirjansa. Näin Bonnier-konserni aloitti taipaleensa  pienenä kirjakauppana ja kustantajana. Sittemmin Gerhard Bonnierin pojan muuttaessa Ruotsiin, myös yhtiö ruotsalaistui. Yhtiötä on viety eteenpäin jo yli kahdeksan Bonnier-sukupolven voimin.  Nykyään jättikonsernin päätoimisto löytyy Tukholmasta. Bonnierin toimintaa leimaa avoimuus ja korkealaatuinen journalismi. Tämän ylläpitämiseksi se tekee tiivistä yhteistyötä kirjailijoiden, kustantamoiden ja journalistien kanssa.  Pääasialliset toimialat ovat sanomalehti-, kustannus- ja televisioala. Konsernin palkkalistoilla on yli 10 000 työntekijää ja se toimii jo 14 maassa. Suomessa Bonnierin toimijoita ovat muun muassa Tammi, Adlibris, Akateeminen kirjakauppa, Bonnier Publications, BookBeat, FS Film Finland Oy, MTV Media, Readme.fi ja WSOY. Tunnettuja julkaisuja ovat esimerkiksi DigikuvaTieteen Kuvalehti, HistoriaKotiMikroKunto PlusNational Geographic SuomiTee Itse ja Tieteen Kuvalehti.

Vahva arvopohja ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Bonnierin Konsthall

Bonnierin toiminnan perusta rakentuu neljään peruspilariin: intohimo kustantamiseen, yksilön voima, sananvapaus ja perheyhtiön sitoutuminen. Konserni on vahva vaikuttaja, ja uskoo syvästi  moniarvoiseen, julkiseen keskusteluun, mikä toimii demokratian perustana. Sananvapaus on välttämättömyys ja oikeus demokraattiselle yhteiskunnalle. Yksilön vapaus ja itsenäisyys heijastuvat voimakkaasti niin yhtiön työntekijöille kuin konsernin median kuluttajillekin. Yli kahdensadan vuoden kokemukseen nojaten yhtiö on jatkuvasti valmis sopeutumaan muuttuviin markkinaoloihin.  Tämä vaatii innovatiivista ajattelua. Bonnier haluaa toteuttaa toiminnassaan yhteiskunnallisesti kestävää kehitystä. Kaikki toiminta suunnitellaan tulevia sukupolvia, ei vuosineljänneksiä ajatellen. Julkisen sananvapauden merkitystä vahvasti korostava konserni tukee avoimesti sen puolesta taistelevia. Esimerkiksi konsernin julkaisema Express on sitoutunut vapauttamaan ruotsalais-eritrealaisen journalistin, Dawit Isaakin, jota Eritrean hallitus on pitänyt vangittuna jo vuodesta 2001 alkaen. Bonnier pitää yhteiskunnalliseen toimintaan ja kehitykseen osallistumista erittäin tärkeänä – se onkin osa päivittäistä työtä. Merkittävänä media-alan vaikuttajana se haluaa kantaa sosiaalisen vastuun toiminnastaan. Tämän lisäksi yhtiö tukee myös erilaisia aloitteita.

journalismin pääpalkinnon voittajat 2018

Yksi yhteiskunnallisista aloitteista on niin sanottu Tarinankerrontaministeriö, aloite, joka sukeltaa Ruotsin ongelma-alueille. Naapurimaastamme löytyy alueita, joilla sosiaaliset ongelmat ovat voimakkaasti läsnä. Näille alueille halutaan tuoda sanomaa sanan voimasta järjestämällä erilaisia kirjoitustyöpajoja. Aloitteen tarkoituksena on auttaa kehittämään yhteiskuntaa, johon jokaisella on mahdollisuus osallistua. Aloitteella pyritään myös antamaan mahdollisuus vaikuttaa  median sisältöön lisäten näin tyytyväisyyttä ja luottamusta medioita kohtaan. Bonnier-perheen omistama konserni tukee myös ammattimaisen journalismin kehitystä. Se rahoittaa useita eri palkintoja alan toimijoille. Ruotsin arvostetuin journalismin palkinto, Swedish Grand Prize for Journalism, on jaettu aina vuodesta 1966 lähtien. Sen tuomaristo koostuu useista eri toimijoista, ja on täysin riippumaton. Vuodesta 2001 myös Suomessa on jaettu vastaava palkinto, Finnish Grand Prize for Journalism. Konsernin rahoittama tunnustus palkitsee vuoden artikkelin/lähetyksen, vuoden kirjan, vuoden aloitteen ja vuoden journalistin. Palkinto on myös kotimaassamme hyvin arvostettu. Virossa jaetaan vuosittain The Bonnier Award, riippumaton palkinto, joka  myönnetään ansioituneesta tutkivasta journalisimista.Konserni tukee lisäksi taide- ja kulttuuritoimintaa. Se rahoittaa taidemuseo Bonniers Konsthallia, joka toimii Tukholmassa. Bonniers Konsthall on  itsenäinen ja voittoa tavoittelematon taidekeskus. Mikäli vierailet Tukholmassa, piipahda tutustumaan keskuksen monipuoliseen tarjontaan. Voit nähdä tulevat näyttelyt Bonniers Konsthallin nettisivujen ohjelmassa.

3 Replies to “Mediakonserni Bonnier

  1. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and
    starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

  2. What i do not understood is in reality how you are now not really a lot more neatly-favored than you may be right now. You are very intelligent. You already know thus considerably in the case of this topic, produced me in my view imagine it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t involved unless it?¦s something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs outstanding. At all times deal with it up!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.